Manja slova Veća slova RSS

 

>

Ministar Bošković govorio na prezentaciji projekta "Informacioni sistem socijalnog staranja - Socijalni karton"

Ministar Bošković govorio na prezentaciji projekta "Informacioni sistem socijalnog staranja - Socijalni karton"
Datum objave: 29.09.2014 18:53 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


Video: Izlaganje ministra Predraga Boškovića na prezentaciji projekta "Informacioni sistem socijalnog staranja - Socijalni karton"

Izlaganje ministra Predraga Boškovića na prezentaciji projekta "Informacioni sistem socijalnog staranja - Socijalni karton": ,,Informaciomi sistem socijalnog staranja – Socijalni karton je jedan od prioritetnih projekata koji se realizuju u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Moram reći da smo 2013. godinu iskoristili da zaokruzimo sistem reforme socijalne i dječije zaštite. Usvajanjem novog Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti postavili smo temelje za potpuno drugačije sagledavanje socijalne politike Crnoj Gori. Uspostavljnje Socijalnog kartona, treba da predstavlja krunu u procesu reforme koju realizujemo. Jasne procedure i načini komunikacije omogućiće kvalitetno vođenje evidencije u okviru socijalne politike. Ovaj porjekat smo priveli kraju, i moram izraziti zhavalnost našem partneru UNDP-u, sa kojim ostvarujemo jednu kvalitetnu saradnju ne samo u okviru ovog projekta, već i projekta suzbijanja rada na crno što će biti naš prioritetni zadatak u narednoj godini.

Na kraju bih samo naveo jedan primjer na koji smo naišli tokom testne faze projekta u opštini Nikšić. Tokom testiranja projekta Socijalni karton utvrđeno je da oko 50 porodica u opštini Nikšić prima materijano obezbijeđenje, i ako su nosioci toga prava umrli, a porodice nijesu obavijestile Centar za socijalni rad o smrti nosioca prava. Uparivanjem podataka, kroz ovaj projekat, sa podacima MUP-a i opštine Nikšić, otkrili smo upravo ovo. Ovi rezultati nam daju signal da će ovaj porojekat omogućiti kvalitetno usmjeravanje sredstava onima koji se nađu u stanju socijalne potrebe, i omogućiti kvalitetnije sagledavanje socijalne slike i vođenje socijalne politike. Planirano je da se sa primjenom projekta počne 1. januara 2015. godine."

Ministarstvo rada i socijalnog staranja