Manja slova Veća slova RSS

 

>

SAOPŠTENJE : Održan regionalni sastanak tijela za pitanje nestalih osoba vlada država Zapadnog Balkana

SAOPŠTENJE : Održan regionalni sastanak tijela za pitanje nestalih osoba vlada država Zapadnog Balkana
Datum objave: 07.12.2017 13:54 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


mrss

Dana 07. decembra 2017. godine, u Beogradu je u organizaciji Međunarodne Komisije za nestala lica ( ICMP ), održan regionalni sastanak tijela za pitanje nestalih osoba vlada država Zapadnog Balkana. Sastanku su prisustvovali predsjednici Komisija za nestala lica iz regiona. Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore, predstavljali su g-din Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Đorđije Bošnjak, član Komisije i Darka Džabasan, sekretarka Komisije.

Uvodno izlaganje imao je g-din Matthew Holliday, šef Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestala lica ( ICMP ). Na sastanku je održana prezentacija radne verzije aplikacije za Bazu otvorenih slučajeva osoba nestalih usljed oružanog sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koju je imao g-din Adnan Rizvić, direktor Sistema za upravljanje podacima Međunarodne komisije za nestala lica ( ICMP).

Nakon održane prezentacije, vođena je diskusija oko otvorenih slučajeva nestalih lica i razmjene podataka i dokumentacije između tijela za pitanje nestalih osoba vlada država Zapadnog Balkana. 

Kroz ovu bazu moći da se, odredi tačan broj slučajeva nestalih lica u regionu, obezbijedi alat za rješavanje duplih slučajeva, otvare i zatvore slučajevi, kao i ažuriraju baze u realnom vremenu od strane projektnih partnera. Takođe ova baza će omogućiti i utvrđivanje složenih slučajeva koji će se rješavati na bilateralnom nivou.

Imajući u vidu da projektne partnere predstavljaju predstavnici svih nadležnih tijela za traženje nestalih lica u regionu koja su pristupila ovom Projektu kroz potpisivanje bilateralnih Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica (Crna Gora, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Republika Srbija), baze podataka obuhvataju inicijalne podatke o nestalim licima koji su dostavljeni ovoj organizaciji. Učesnici na sastanku su se saglasili da će ova baza podataka biti koristan alat za rad nadležnim tijelima. Predviđeno je da kada se kroz zajednički rad riješe duplirani slučajevi, otvore novi, zatvore identifikovani i riješeni slučajevi ova baza bude dostupna za javnost.PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja