Manja slova Veća slova RSS

 

>

SAOPŠTENJE: Održana sjednica Koordinacionog odbora za praćenje imlementacije sprovođenja Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na oblast Konik

SAOPŠTENJE: Održana sjednica Koordinacionog odbora za praćenje imlementacije sprovođenja Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa  posebnim osvrtom na oblast Konik
Datum objave: 07.03.2018 14:46 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


Sjednica Koordinacionog odbora za praćenje implementacije sprovođenja Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na oblast Konik održana je danas, 07. marta 2018. godine. Sjednicu je otvorio ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

mrss
Strategija za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na oblast Konik 2017-2019 godine, donešena je sa ciljem rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica na trajan i održiv način, kroz lokalnu integraciju ili dobrovoljni povratak, u saradnji sa međunarodnom zajednicom i u skladu sa međunarodnim standardima i principima. 

Poštujući lični izbor raseljenih, Strategijom su definisana dva moguća rješenja ovog pitanja - lokalna integracija u crnogorsko društvo i pravo na povratak u državu porijekla.

Kad je u pitanju lokalna integracija raseljenih, predviđene su aktivnosti na planu obezbjeđivanja pravnog statusa, smještaja i jednakog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, tržištu rada, socijalnoj i dječjoj zaštiti i ostvarivanju prava na stanovanje, dok se povratak zasniva na principu dobrovoljnog povratka u državu porijekla.

Na sjednici Koordinacionog odbora usvojen je Izvještaj o realizovanim mjerama i aktivnostima za 2018. godinu kao i Predlog Akcionog plana za 2018. godinu, za implementaciju Strategije.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja