Manja slova Veća slova RSS

 

>

VI Međunarodna konferencija „Za zeru više“ održana u Banja Luci

VI Međunarodna konferencija „Za zeru više“ održana u Banja Luci
Datum objave: 13.09.2018 11:33 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


mrss

Predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja Goran Kuševija, Ivana Šuković i Jovana Cerović prisustvovali su na šestoj međunarodnoj konferenciji „Za zeru više“ koja se održala juče, 12. septembra 2018. godine u Banja Luci.

U nastavku integralno izlaganje Gorana Kuševije, generalnog direktora Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu.

Saradnja i razmjena kadrova i iskustava predstavnika domova značajna je po mnogo čemu: prvo što smo kulturološki dosta slični, sličnog govornog područja i običaja, što značajno olakšava rad sa populacijom starijih i omogućava kvalitetniju saradnju u odnosu na neke druge djelove Evrope. Svjedok sam da ova saradnja doprinosi boljem kvalitetu rada u domovima jer svako od nas sa ovih konferencija ponese neprocjenjivo iskustvo koje mu pomaže u daljem profesionalnom i ličnom angažmanu.

Sve Vlade država članica Konferencije organizovane su tako da imaju viziju drušva kao humanog, ekonomski stabilnog i funkcionalnog. U takvom društvu, djelovanje svih sistema zaštite i podrške, uključujući i socijalnu zaštiotu starijih, trerba da bude zasnovano na potrebama pojedinaca i u najboljem interesu korisnika.

Vlada Crne Gore se, u procesu preduzimanja neophodnih aktivnosti na poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja građana, posebno starijih, opredeljuje za jasno strateško planiranje s ciljem unapređenja položaja starijih u oblasti socijalne zaštite. Rezultati Zavoda za statistiku Crne Gore o Popisu stanovništva Crne Gore iz 2011. godine pokazali su nastavak trenda starenja crnogorskog stanovništva. U tom smislu Vlada Crne Gore je donijela Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. – 2022. godine. Složenost fenomena starenja zahtijeva kompleksan i sveobuhvatan pristup u zaštiti interesa i potreba starijih za koji je, u okviru svojih nadležnosti, odgovorna gotovo svaka javna institucija. Odgovorno planiranje i sprovođenje Strategije zahtijeva i planiranje na državnom, regionalnim i opštinskom nivou i usmjereno vođenje procesa primjene Strategije od strane nadležnog Ministarstava.

Sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori je zauzeo jasne pravce razvoja i zasniva na sljedećim vrijednostima: starenju koje se sagledava kao aktivno, produktivno, zdravo i pozitivno, pristupima starenju i starosti koji promovišu očuvanje i podržavaju potencijal starijih da vode kvalitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba, i percipiranju starijih kao resursa za društveni i ekonomski razvoj.

Kreiranjem socijalne politike, Crna Gora daje prednost vaninstitucionalnim uslugama kao što su: dnevni boravci za stare, njega i pomoć starim licima u sopstvenim domovima- geronto program, kako bi starije osobe koje su u stanju socijalne potrebe što duže ostale u svom prirodnom okruženju.

Uvažene dame i gospodo, Vlada Crne Gore će uvijek podržati ovakve inicijative i konferencije jer je naša obaveza i dužnost kao pojedinaca i društva u cjelini je da preduzmemo sve potrebne mjere i radnje za održavanje fizičkog, duševnog i socijalnog zdravlja ove ranjive grupacije, a pomažući starim i nemoćnim osobama indirektno dajemo i smisao vlastitom životu, što potvrđuju i ove konferencije.