Manja slova Veća slova RSS

 

>

SAOPŠTENJE: Primjer humanosti ne samo za Nikšić, već i za cijelu Crnu Goru

SAOPŠTENJE: Primjer humanosti ne samo za Nikšić, već i za cijelu Crnu Goru
Datum objave: 19.09.2018 09:40 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


U cilju stvaranja neophodnih preduslova za potpuniju podršku porodici, prevenciju institucionalizacije i ubrzanje procesa deinstitucionalizacije djece koja su smještena u institucijama, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz nesebičnu pomoć UNICEF-a i Delegacije Evropske unije već nekoliko godina uspješno sprovodi program hraniteljstva kao, najpoželjnijeg alternativnog oblika zaštite djece.

mrss

U Nikšiću, danas, 19. septembra 2018. godine, boravio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić koji je obišao hraniteljsku porodicu Rajke Dimitrijević, koja trenutno brine o dvoje djece bez roditeljskog staranja. U porodici gđe Dimitrijević, hraniteljstvo kao human čin ima dugu tradiciju. 

Čolaković Slavka, svjesna značaja i važnosti ovog poziva od opšteg značaja za djecu kao najranjiviju kategoriju, ustupila je stambeni objekat od 70m2 na korišćenje i time riješila dugi podstanarski život Rajke Dimitrijević.

Ministar Purišić ocijenio je da je ovaj čin primjer humanosti ne samo za Nikšić, već i za cijelu Crnu Goru i istakao zadovoljstvo zbog mogućnosti ličnog upoznavanja i izražavanja duboke zahvalnosti Dr Čolaković.

„Jačanje prirodne porodice, pružanje podrške majci i djetetu i stvaranju uslova za njihovu veću socijalnu i finansijsku samostalnost su jedni od pripriteta za naredni period. 
Nastavićemo sa daljim snaženjem hraniteljstva u okviru proširene porodice, i razvojem standardnog hraniteljstva i posebnim akcentom na djecu od 0-3 god, kao i promociju raznih vrsta hraniteljstava“, kazao je ministar Purišić.

„Očekujemo da će implementacija kampanje „Svako dijete treba porodicu“, koja je nakon pokretanja u septembru 2013. godine pokazala izuzetne pomake u ovoj oblasti, nastaviti da doprinosi povećanju broja hraniteljskih porodica, koje će djeci bez roditeljskog staranja ponuditi toplinu svog doma“.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja