Manja slova Veća slova RSS

 

>

U Podgorici održan bilateralni sastanak predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine

U Podgorici održan bilateralni sastanak predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine
Datum objave: 13.02.2020 13:15 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


U Podgorici je danas održan bilateralni sastanak Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, koju su predstavljali Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Darka Džabasan, sekretarka Komisije, Dragana Tomić i Milena Šćekić, članice Komisije i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, koga su predstavljali predsjedavajući kolegijuma direktora Marko Jurišić i član kolegijuma direktora Nikola Perišić.

mrss

Na sastanku je razgovarano o utvrđivanju Radnih pravila i procedura za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih lica između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potpisanog 11. oktobra 2019. godine u Sarajevu.

Ovim radnim pravilima bliže se uređuje međusobni odnosi, prava, obaveze, kao i način zajedničkog rada nadležnih vladinih tijela Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u traženju lica koja se vode kao nestala u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ, u skladu sa propisima dvije države. Dok kroz radne procedure definiše se postupak razmjene raspoloživih informacija i raspoložive dokumentacije od značaja za rješavanje slučajeva lica koja se vode kao nestala, kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja aktivnosti.

Takođe, razgovarano je o narednim koracima u primjeni Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih lica u sukobima na području bivše Jugoslavije, Radnoj verziji Baze podataka koja je pokrenuta i slučajevima od zajedničkog interesa, posebno o slučajevima nestalih na teritoriji Bosne i Hercegovine, njihovoj identifikaciji, prenosu i sahrani posmrtnih ostataka lica pronađenih u Bosni i Hercegovini, a čije porodice žive u Crnoj Gori.